Asunnon ostaminen on iso taloudellinen ponnistus ja siihen liittyy paljon tunteita. Samalla kun etsit juuri sitä asuntoa, joka saa sinut huokaisemaan ihastuksesta, on hyvä muistaa myös kolikon kääntöpuoli ja tarkastella asiaa tiukan rationaalisesti. Jotta välttyisit ikäviltä yllätyksiltä ja mahdollisilta taloudellisilta seuraamuksilta, lue meidän vinkkimme asunnon oston sudenkuoppien välttämisestä!

Älä tyydy vanhoihin todistuksiin ja raportteihin

Vaikka asunnosta olisikin olemassa suhteellisen uusi kosteusmittausraportti tai jopa kuntotarkastusraportti, ei se silti tarkoita etteikö tilanne olisi voinut edellisen tarkastuksen jälkeen muuttua. Ostajan kannattaa aina pyytää vähintään kosteusmittausta, joka maksetaan myyjän kanssa puoliksi – näin molemmat välttyvät mahdollisilta kiistatilanteilta tulevaisuudessa, sillä mittauksista on aina mustaa valkoisella. Tarkastus paljastaa myös piilevät vuodot ja riskitekijät, jotka eivät ole vielä ehtineet tehdä varsinaista vahinkoa, joten kyse on myös ennakoinnista.

Älä vedä vyötä kireälle

Vuosi 2020 opetti meille muun muassa sen, että työtilanne voi muuttua nopeastikin ja lomautukset tai irtisanomiset ovat mahdollisia. Siksi maksimilainan ottaminen ei ole taloudellisesti järkevää, jos unelmien kodissa asuminen on todellisuudessa senttien laskemista ja kädestä suuhun elämistä. Laske siis etukäteen, kuinka paljon sinulla jää varaa elämiseen vastikkeen, lyhennyksen ja muiden kiinteiden kulujen jälkeen. Jos pystyt säästämään joka kuukausi hieman “pahan päivän varalle”, luot itsellesi taloudellista selkänojaa, eikä sinun ole pakko myydä kotiasi pidemmän työttömyysjakson tai muun tuloja kutistavan sattumuksen seurauksena.

Älä luota pelkkään tunteeseen

Vaikka usein sanotaan, että sen oikean kyllä tunnistaa, oli kyseessä sitten puoliso tai asunto, tunne on huono päätöksentekoperuste. Vaikka näkymä ikkunasta olisikin henkeäsalpaava ja hintakin alle budjetin, kannattaa tehdä huolellista arviointia asunnon todellisesta sopivuudesta ja tutustua yksityiskohtaisesti asunnon tai kiinteistön dokumentteihin. Kysy välittäjältä taustatietoja taloyhtiöstä ja sen taloudellisesta tilanteesta, tulevista remonteista ja lämmityskuluista. Kiinteistöjen kohdalla on hyvä selvittää kiinteistöön kohdistuvat rasitteet. Ihastuttava ja oikealta tuntuva asunto voi muuttua hyvin pian taakaksi, mikäli tunne voittaa järjen ja saa sinut ohittamaan tärkeät tiedot saatavilla olevista papereista.

Suunnittele pidemmälle

Jos olet päättänyt asettua alueelle hyvin pitkäksi aikaa, ei alueen arvokehityksellä ole kovin suuri painoarvo vaakakupissasi. Jos on kuitenkin mahdollista, että muutaman vuoden kuluttua olet muuttamassa isompaan tai pienempään asuntoon tai jopa toiseen kaupunkiin, asunnon sijainnilla ja kunnolla on suurempi merkitys. Jos alue on haluttu ja sen arvokehitys on tasainen tai jopa selvästi noususuhdanteinen, on kyse hyvästä ja suhteellisen varmasta sijoituksesta. Kasvukeskusten ulkopuolella kysyntä vaihtelee suurestikin, joten ei kannata luottaa siihen, että saisit varmuudella alkuperäisen sijoituksen takaisin, jos päätätkin myydä asunnon tai kiinteistön muutaman vuoden kuluttua.

Älä unohda pyytää apua

Olipa kyseessä sitten asunnon myyminen tai ostaminen, kauppoihin liittyy aina paljon muistettavaa, tutkittavaa ja opeteltavaa. Isännöitsijätodistukset ja muut dokumentit voivat olla vaikeita tulkita, eikä lainojenkaan vertailu ole aina yksinkertaista. Jos asiat tuntuvat liian haastavilta, kannattaa ottaa yksinkertaisesti aikalisä ja pyytää apua ja selvennystä tuttavapiiristä, tai pyytää kiinteistönvälittäjää ja pankin edustajaa vääntämään asiat rautalangasta väärinkäsitysten eliminoimiseksi. He ovat oman alansa asiantuntijoita, joita velvoittavat tietyt lakipykälät ja säädökset, joten älä epäröi kertoa heille huolistasi ja kysyä samojakaan asioita useampaan otteeseen.

Haluatko kuulla lisää asunnonvaihtamiseen liittyviä käytännön vinkkejä? Tilaa uutiskirjeemme tästä!